Τα νέα μας

Τα δρύινα βαρέλια για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και η περιποίησή τους!!!

Η μεταχείριση των καινούριων ξύλινων βαρελιών της φέτας, είναι ένα κεφάλαιο το οποίο χρειάζεται γνώση, επιμέλεια και αφοσίωση.
Στο τυροκομείο ΠΑΓΩΝΗΣ, τα δρύινα Μετσοβίτικα βαρέλια, πριν την πρώτη τους χρήση, πρέπει να γεμίσουν αργά με καθαρό, πόσιμο νερό, και η διαδικασία να επαναληφθεί για τρεις τουλάχιστον ημέρες, έως ότου επέλθει κορεσμός στις δούγιες (δούγιες λέμε τις ξύλινες ράβδους του βαρελιού) και το βαρέλι δεν στάζει πλέον καθώς λόγω ενυδάτωσης, έχουν σφίξει και το βαρέλι είναι πλέον στεγανό.
Στη συνέχεια γίνεται η πλήρωση του βαρελιού με καυτό τυρόγαλο (που προκύπτει από την διαδικασία παραγωγής μυζήθρας) και μετά ακολουθεί η πλύση του βαρελιού με πίεση. Τότε το βαρέλι είναι έτοιμο για την τοποθέτηση της φέτας ΠΟΠ.
Κάθε πεδίο εργασίας, όσο απλό και αν φαίνεται, κουβαλάει την δική του επιστήμη, και την δική του μεθοδολογία…και αυτή είναι και η ομορφιά του!