Τα νέα μας

Τυροκομείο ΠΑΓΩΝΗΣ και κυκλική οικονομία

Πώς μπορεί ένα μικρό τυροκομείο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, να είναι φιλικό στο περιβάλλον και να συμβάλλει στην κυκλική οικονομία της περιοχής;

1ο Μάθημα Σπουδής Περιβάλλοντος 2024:

Τα υποπροϊόντα/παραπροϊόντα ενός μικρού τυροκομείου και πώς αυτά αξιοποιούνται.

Σημειώνεται, πως, εδώ παρουσιάζεται ένας από τους τρόπους επεξεργασίας του τυρογάλακτος, καθώς άλλες εναλλακτικές μέθοδοι, είναι ο διαχωρισμός των συστατικών του (με θερμότητα, υπερδιήθηση, ή υπερφυγοκέντρηση) και η χρήση των συστατικών αυτών ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων, στην παραγωγή αλκοολούχων και μη, ποτών, στην παραγωγή καλλυντικών, φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής!

Στο τυροκομειο Παγώνης, συλλέγουμε αγελαδινό και πρόβειο γάλα καθημερινά από τους στενούς μας συνεργάτες . Μετά τον απαραίτητο βρασμό του γάλακτος, για να είναι ασφαλές, το έμπειρο προσωπικό μας εφαρμόζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες τυροκόμησης απ’ όπου ναι μεν προκύπτει το τυρί, αλλά “γεννιέται” και το τυρόγαλο… …ένα “θαυματουργό” συστατικό, πλούσιο σε υδατοδιαλυτές πρωτεϊνες, λακτόζη, γαλακτικό οξύ, αλκοόλη, που βράζοντάς το παράγεται η μυζήθρα, που αλατίζεται, ξηραίνεται και καταναλώνεται συνήθως ως τριμμένη στα μακαρόνια μας ή το ανθότυρο, στο οποίο δεν προστίθεται αλάτι και είναι το αγαπημένο τυρί όσων κάνουν δίαιτα ή προτιμούν φτωχά σε αλάτι τυριά.Τι γίνεται όμως με τον “ορό τυρογάλακτος”;. Το τυροκομείο ΠΑΓΩΝΗΣ, έχει συνάψει συμβάσεις με αδειοδοτημένα χοιροστάσια, πολλοί όμως είναι και οι ντόπιοι, μικροί χοιροτρόφοι, που καθημερινά έρχονται και προμηθεύονται φρέσκο τυρόγαλο ημέρας για να ταϊσουν τα γουρουνάκια τους εξασφαλίζοντας έτσι μια δωρέαν τροφή, αλλά και ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χοιρινό κρέας! Σημειώνεται, πως ένα γουρουνάκι 50 κιλών, μπορεί να καταναλώσει έως 15 κιλά τυρόγαλου ημερησίως!

Τίποτα δεν πάει χαμένο😊!